NEXT Festival: opening show - Kortrijk Xpo
 

NEXT Festival: opening show

14/11/2019

DANCE/ PERFORMANCE/ OPENING/ +14

NEXT is een jaarlijks internationaal kunstenfestival in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en in Valenciennes. Zes Vlaamse, Waalse en Franse kunst- en cultuurhuizen bundelen over de landsgrenzen heen hun expertise, middelen en know how in één straf, hedendaags programma van internationale podiumkunsten (theater, dans, performance). Als productie- en presentatiefestival brengt NEXT zowel premières van nieuwe creaties als presentaties van internationale producties. NEXT vestigt permanente aandacht op nieuwe, artistieke (meng)vormen en biedt, naast het tonen van voorstellingen, ondersteuning aan artiesten in hun creatieproces.

DANCE/ PERFORMANCE/ OPENING/ +14 : Multitud 

Tamara Cubas
Uruguay

Kan een menigte zich organiseren om een gemeenschappelijk doel te bereiken? De titel Multitud peilt naar het verschil tussen de menigte en de massa. Terwijl een menigte doorgaans als een oncontroleerbare en wispelturige groep wordt gezien, is een massa meer dan een optelsom van individuen. Recente crises in bijvoorbeeld Zuid- en Noord-Amerika, maar ook in Europa, zetten mensen ertoe aan om zich opnieuw als politiek of sociaal collectief te organiseren.

Tamara Cubas is geboren onder de militaire dictatuur in Uruguay. In Multitud onderzoekt ze de mogelijkheid tot verzet en de kracht van diversiteit binnen een groep. Welke invloed oefenen lichamen uit en ondergaan ze in een collectief? Cubas probeert bloot te leggen wat er kan gebeuren in de dynamische ruimte tussen menselijke lichamen in. De voorstelling vertrekt vanuit simpele acties, zoals lopen, rennen, vallen, lachen en huilen, die extra betekenisvol worden in groep. Zo’n zestig plaatselijke deelnemers van alle leeftijden en horizonten werkten met Cubas samen. Met hen maakte ze een krachtige koorchoreografie die in haar veelzijdigheid de kracht van verschillen toont.

Tamara Cubas danste met de Braziliaanse choreografen als Marcelo Evelin, produceerde video’s en exposeerde in Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten. Terugkerende thema’s zijn geheugen, macht en collectiviteit. In 2015 vertegenwoordigde Cubas Uruguay met Multitud op de twaalfde Biënnale van Havana, een toonaangevend festival in Latijns-Amerika.NEXT Arts Festival - Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk
Uw contact

More ideas

14/11/2020 - 15/11/2020

Vitality Days

23/11/2020 - 25/11/2020

INTERPOM