Good place to work
 

Historiek

Het prille begin

Wist je dat er in 1411 ook al ‘Hallen’ waren in Kortrijk? Die heette de Lakenhalle en bevond zich op de Grote Markt. De oude Lakenhallen hadden in de Middeleeuwen een commerciële functie.

Eens deze Lakenhalle te klein werd, bouwde men op het huidige Schouwburgplein de Grote Hallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de zomer van 1944, werden de Grote Hallen gebombardeerd. 
In 1948 besloot de gemeenteraad het historisch gebouw volledig  te slopen en niet te restaureren. Daardoor was er nu geen plaats meer voor exposities.

De Hallen

In 1966 startte Stad Kortrijk met de bouw van een nieuw tentoonstellingscomplex in Kortrijk-Zuid aan de toekomstige afrit van de geplande autosnelweg, de huidige E17. In april 1967 werd hal 1 geopend door toenmalig premier Paul Van den Boeynants.

Het stadsbestuur wist dat dit beurzencomplex de kerntaken van de stad oversteeg en daarom werd er gezocht naar private partners.  Een coöperatieve vennootschap met inbreng van de werkgevers en de vakbonden bleek de beste oplossing; De stad zelf bleef eigenaar van de grond en de gebouwen maar participeerde niet in de vennootschap.

Het nieuwe complex beschikte over een hal, drie vergaderzalen, een café, een restaurant en een feestzaal.

De steile internationale opgang begon pas goed op het moment dat de ploeg van Yvon Vanden Abeele ook proactief in het bedrijfsleven op zoek ging naar mogelijke organisatoren van vak- en andere beurzen.

Dus het meervoud in de naam werd al vlug terecht: In 1974 werd hal 2 gebouwd als oppervlakteversterking van de bestaande hal  die 7 jaar eerder was gebouwd.

 

 

Exact 10 jaar na de bouw van hal 2, in 1984, werd de toenmalige hal 3 gerealiseerd. Er was nu sprake van een duidelijke stijlbreuk door de opvallende gele dakstructuur.

In 1986 werd hal 1 voorzien van een glazen piramidevormig inkomcomplex met gele structuur zoals de gebruikte structuren voor de bouw van hal 3.

De oorspronkelijke hal 4 werd gebouwd in 1988 en besloeg toen slechts de helft van de huidige oppervlakte.

Ondertussen bestond het team van de Hallen al uit 9 medewerkers. In 1991 werd de 5de hal gebouwd, maar om de logica van de hallennummering te behouden, kreeg deze hal in 1999 de
naam hal 6.

Gruzenberg

Het bleef niet bij de hallen. In 1994 werd het congres- en seminariecentrum Gruzenberg gebouwd. Met zijn 11 zaalcombinaties een perfecte locatie voor vergaderingen, seminaries, congressen, enzovoort.

Kortrijk Xpo

In 1999 werd de huidige hal 5 gebouwd. Met de opening van deze hal werd de vroeger ‘hallen Kortrijk’ meteen ook omgedoopt tot ‘Kortrijk Xpo’. Op dit moment telde Kortrijk Xpo al 22 werknemers.

Origineel was hal 4 een donkere en lage ruimte die in 2005 werd vervangen door een nieuwe met dubbele oppervlakte: 8.000 m² en daarmee meteen de grootste hal van de bestaande expohallen.

Rambla

De hal 4 werd verbonden met de andere bestaande hallen door de aanzet van wat een centrale as tussen de hallen zou worden: de Rambla. Deze Rambla is een concept van Christian Kieckens.

Meeting Center

Op 1 september 2007 werd Gruzenberg gedoopt tot Kortrijk Xpo Meeting Center. Zo ontstond er een logica en link tussen Kortrijk Xpo en Kortrijk Xpo Meeting Center.

Masterplan 2009

In 2009 werd het Masterplan uitgevoerd. Dit plan was noodzakelijk om het beurzencomplex uit te breiden voor grote beurzen zoals Busworld, Interieur of Matexpo.

Het Masterplan omvatte:

  • afbraak van inkomhal 3
  • uitbreiding van Rambla Zuid
  • bouw van een nieuw inkomgebouw en de Galleria
  • afbraak van zaal Stoutenberg en ombouw tot een nieuwe polyvalente hal; XXL
  • uitbreiding van Rambla Noord
  • afbraak van inkomhal 1 met aanpassing van de gevel.
  • heraanleg van de omgeving

Door dit Masterplan werd Kortrijk Xpo een van de grootste beurzencomplexen in de Benelux en telden ze eind 2010 49 medewerkers.

 

 

Ondertussen, in 2018, stelt Kortrijk Xpo 89 werknemers te werk, organiseert een 30-tal eigen beurzen en vinden er tal van externe beurzen of evenementen plaats in het complex.